Moje skúsenosti s varičom Var 2

Var 2

Keď som v roku 2007 zháňal varič Var 2, tak som ani netušil, že ho využijem aj reálne. Mal som vtedy peniaze, ktoré som dostal k narodeninám. Chcel som si kúpiť niečo čo by som mohol používať viac rokov a nebude zaberať veľa miesta …

V tej dobe som mal varič na liehové tablety, ktorý mi síce vyhovoval, ale chcel som si “vylepšiť” turistickú výbavu. A v neposlednom rade mať dar, ktorý mi bude pripomínať mojich blízkych vo chvíľach, keď budem niekde v lese sám resp. bez nich.

Prvé dojmy boli skvelé, uvaril som na ňom skúšobne čaj a založil ho do skrini. Viac rokov som ho nevyužíval vôbec. Asi by aj zaľahol prachom, ale jeden kamarát mi raz spomínal, že zháňa varič do kempu. Ja na to, že ja také niečo mám doma a požičal som mu ho. Vlastne mi ani nechýbal, lebo som naďalej používal varič na tuhý lieh. Po čase som ten varič podaroval kamarátovi a mal som radosť, že aspoň ich partia ten varič využije raz ročne na miestach kam sa ja asi nikdy nedostanem (Sardínia, Elba, …).

 

V pomere cena/výkon je varič Var 2, v dobe písania článku, výborná voľba!

 

Až v roku 2014 som sa rozhodol, že by som ho využil na púť do Assisi a tak som si kúpil “ten istý” varič Var 2 a už som ho iba vyskúšal, či funguje a nabalil do cyklotašky.

Jednu plynovú karťušu som mal v ešuse a druhú si nabalil môj spolupútnik medzi veci. Váha navyše bola minimálna, ale pomoc veľká. Varili sme si vždy, keď bol čas a nebol to iba čaj, alebo polievka. Môžem porovnávať iba s liehovým varičom, ale určite je to pre mňa praktickejšie a rýchlejšie riešenie.

Počas našej cesty ani raz neklesla teplota pod 0°C. To by mohlo značne ovplyvniť dobu varenia a samozrejme aj spotrebu plynu. Pre dvoch dospelých ľudí sme dokázali takto fungovať dva týždne na jednej karťuši a druhú sme “načali”, ale neminuli.

Bežné používanie bolo: Ráno sme dali zovrieť liter vody a z toho sme si zaliali kávu do hrnčekov. Do zvyšku vody sme dali čaj. Hlavné jedlo boli cestoviny s omáčkou typu “čo taška dala”.

 

var 2
Najčastejšie menu na našej púti sa skladalo z cestovín, olivového oleja, cibule, cesnaku a pasírovaných paradajok. Spôsob prípravy je jednoduchý. Cestoviny varíme v ešuse podľa návodu na obale. Potom rozdelíme do hrnčekov alebo iných nádob, my sme si do nich dali aj olivový olej. Potom na olivovom oleji usmažíme na drobno nakrájanú cibuľu. Pridáme pasírované paradajky a nadrobno nakrájaný cesnak. Nakoniec pridáme niečo z tašky (alebo obchodu). My sme najčastejšie pridávali konzervu z tuniaka (iba obsah), klobásku, párky, syr … skrátka podľa toho, čo sme zohnali. K tomu ešte dobré pivko, či vínko a je to ono. Dobrú chuť a na zdravie.

Pridaj komentár